top of page
  • Sofie De Keyser

Opruimen maakt gelukkig?!

Bijgewerkt op: 21 okt. 2021


Deze zomer schrijf ik elke week een blog.
Het wordt een heuse zomerse reeks. 
9 weken, 9 blogs. 
Over wat opruimen wel is, en wat het niet is. 
Over wat het voor mij is,
én wat het voor jou kan betekenen.

Voor deze eerste blog trap ik meteen een open deur in.

Wat is geluk? En waarom is 'opruimen' geluk?

Onlangs woonde ik een online event bij en Guido Weijers (Bekende Nederlander, Cabaretier) bracht er een stuk van zijn zaalshow waarin hij op zoek gaat naar het antwoord op de vraag die ieder van ons zich wel eens stelt: "Wat is geluk?"


Zijn definitie van geluk past precies in één volzin. “Het is de ultieme balans tussen plezier, genot, tevredenheid en zingeving. Dat sluit goed aan op de visie van Aristoteles, die geluk ontleedt in drie dimensies: genot op korte termijn, tevredenheid op lange termijn en los van je eigen geluk ook nog het idee dat je nuttig bent voor anderen, voor de wereld om je heen.”


Ik kan me perfect in deze definitie vinden, meer nog, ik herken er ook mijn passie voor 'opruimen' in!

Opruimen maakt mij al heel mijn leven zielsgelukkig.

Opruimen is mijn afleiding op minder productieve dagen, mijn troost op droevige dagen, mijn surplus op blije dagen, ... Ik weet het, het klinkt bizar. Maar ik word er écht blij van!

En net omwille van die 3 dimensies (en dat was me voordien nog niet duidelijk, waarvoor dank @guidoweijers).


Laten we ze eens overlopen ...


1. Opruimen brengt mij genot op korte termijn


"de kleine gelukskes" zoals ze dat noemen:

- het vuilnis buiten zetten

- het keukeneiland vrij maken van alle rommel dat gesorteerd moet worden

- een bezoekje aan de kringloopwinkel (om dingen af te zetten, wel te verstaan)

- de kast met kinderkleren opruimen, weg wat te klein is, nieuw seizoen kleren er in

- mijn mailbox volledig leeg krijgen

- de pottekesschuif weer eens op orde

- de rommellade uitgekuist en gesorteerd

- ons familiaal opruimrondje de avond voor de poetsvrouw komt

- een propere spoelbak en leeg keukeneiland elke avond

- de was terug op zijn plek

- een planning die precies loopt zoals gepland (of nee, nog 10 minuutjes over, om ervan te genieten!)

- een overvolle kast die bijna leeg en heel overzichtelijk is na een opruimactie

- met de wagen naar de carwash (buiten én binnen graag!)

- een ritje naar het containerpark

- zelfs een te grote familieverpakking die eindelijk leeg is, vind ik geweldig

...


Het zijn allemaal quickwins, de snelle bevrediging van een (voor mij) onverzadigbare behoefte.

Ik kikker er zelfs zo erg van op, dat ik, wanneer ik even niet goed in mijn vel zit, steevast een rondje 'wat mag weg?' doe. Het helpt, ik kan het je verzekeren! (Ieder zijn rare trekjes, hé.)2. Opruimen zorgt voor tevredenheid op lange termijn


Hier gaat het voor mij meer over goede systemen/routines ontwikkelen waardoor opruimen -op lange termijn- veel makkelijker en veel sneller gaat, waardoor je meer tijd en energie overhoudt voor wat echt belangrijk is in je leven.

Bijvoorbeeld:

- het afbakenen van zones per soort spullen

- spullen opbergen waar je ze gebruikt

- de uitstroom van spullen bevorderen door standaard een weggeefdoos bij het gesorteerd afval te zetten

- vaste opruimrondjes met het gezin

- mijn eigen opruimroutine elke avond voor het slapengaan

- wegdoen wat je niet meer gebruikt of wat niet meer bij je leven van nu past

- investeren in minder maar wel betere/multifunctionelere dingen

- apps op je telefoon voor dingen die je altijd bij je wilt hebben (boodschappenlijstje, notitieblok met inspiratie, to do lijstjes per thema, ...)

- ...


Hier gaat het eigenlijk al over veel meer dan 'opruimen' alleen.

Ik bekijk 'opruimen' dan ook heel ruim.

Het is bijvoorbeeld ook beslissen dat je vanaf nu alle elektro bij X koopt, en verf bij Y, en kleren bij Z. Gedaan met reclameblaadjes uitzoeken. Simpelweg 1 plaats kiezen waar je weet dat je je gerief vindt én waar je met de glimlach bediend wordt. Je kan niet geloven hoeveel rust zo'n (schijnbaar onnozele) beslissing kan geven (en hoeveel tijd je bespaart, uiteraard).3. Maar dan, de derde dimensie van 'zingeving' ...


Op welke manier kan al dat opruimen nu nuttig zijn voor anderen, hoe kan 'opruimen' zin geven aan mijn leven en aan de wereld om mij heen?


Zingevend is het zeker, voor mezelf, maar ook voor anderen.

Dat is nu net de reden waarom ik opruimcoach ben geworden.

(Meer nog, ik zou 'opruimcoachen' maar niks vinden, zonder dat zingevend karakter!)


Ik beoefen de opruimsport (in de ruime zin van het woord) al van kindsbeen af, met véél passie én goesting. Natuurlijk doe ik dat omdat ik dat superleuk vind, maar ook, en vooral, omdat ik daardoor meer focus krijg op de belangrijke dingen in mijn leven.

Ben ik de weg even kwijt, dan ga ik opruimen en dan verdwijnt die rook om mijn hoofd vanzelf!


Opruimen doet mensen stilstaan.

Door op te ruimen, creëren ze meer betekenis, meer waarde, meer zin in hun leven.

Ze leren écht kiezen. Wat wel, wat niet?

En zodoende maken ze schoon schip met veel te veel spullen, maar ook met werk waar ze niet blij van worden, met activiteiten die alleen maar als verplichting aanvoelen, ...

Doordat mensen écht gaan opruimen, doordat ze echt gaan kiezen, wordt hun wereld die eerst overvol en chaotisch was, veel rustiger en overzichtelijker.

Ze zien door de bomen het bos terug.

Het bos, hun bos, dat wat écht verschil maakt in hun leven.Precies daarom doe ik wat ik doe. Ik wil anderen laten ondervinden hoe 'opruimen' hen kan dienen, wat het hen kan brengen.

Niet opruimen om op te ruimen, wel opruimen voor meer focus, om beter en meer voluit te kunnen leven.

Het is dus nooit mijn doel als coach om van een rommelhuis een 'showroomhuis' te maken. (Ook niet van het mijne trouwens!)

Opruimen is voor mij altijd hét middel, voor een hoger doel: alles uit je kostbare leven halen.

Dat inzicht en die vaardigheid kunnen doorgeven aan anderen, dat maakt mij nu eens écht gelukkig. Dat is voor mij de kers op de taart.


Te veel mensen leven alsof ze nog jaren te goed hebben en blijven zo hun 'beste' leven uitstellen. Dag na dag, jaar na jaar, ... Zonde, doodzonde, want het kan wel degelijk morgen al gedaan zijn.

Mijn missie/levensmotto is daarom als volgt:


Is er te veel chaos in je leven? Krijg je het niet geregeld? Dat komt omdat je niet (genoeg) kiest. Je wilt alles, en dat kan simpelweg niet. Niet kiezen is (alles) verliezen! Vind je (de pijn van) kiezen moeilijk? Start met opruimen. Vandaag nog, want morgen kan het al te laat zijn. Ruim op en je boekt winst op alle fronten: Je wordt beter in kiezen. Je wordt beter in loslaten. Je krijgt veel meer tijd, energie (en geld) voor wat echt belangrijk is in je leven.
Waar wacht je nog op?

Opruimen maakt simpelweg gelukkig!

Gun jezelf dat geluk!PS: Wil je geen enkele blogpost missen?
Heb je graag op geregelde tijdstippen inspiratie over dit onderwerp?
Schrijf je dan meteen hier in. Uitschrijven kan altijd.

132 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page