Oftewel: "Mensen die leven met meer rommel, met meer spullen dan ze zouden willen, nemen zichzelf niet serieus."
Da’s een gewaagde uitspraak, ik weet het.
Ik riskeer hiermee boze reacties te krijgen.
Maar … laat deze eens binnenkomen.
Ik oordeel niet over hoe veel of hoe weinig rommel of spullen je mag hebben.
Ik heb het over jouw eigen oordeel daarover.
Stel dat je heel veel spullen hebt die nooit opgeruimd zijn, maar je bent daar helemaal ok mee, dan is er niks aan de hand. Doe dan lekker verder!
Heb je echter dagelijks last van te veel, van het niet rond krijgen, … dan vreet dat energie. En je bent je daar niet altijd bewust van. Het is vaak een stille energiekiller. Hoe vaak loop je te zuchten, te puffen, te klagen dat het weer een zootje is. Dat het opruimen nooit stopt, ...
Om nog maar te zwijgen van de tijd die je ermee verliest. De zoveelste opruimactie waarvan je weet dat het een kwestie van tijd is voor je terug opnieuw kan beginnen. De zoveelste keer dat je bedenkt wat je allemaal aan leuke dingen zou kunnen doen in plaats van op te ruimen. Hoeveel uur per week ruim jij op? Met welk resultaat?
Kort gezegd: wanneer jij dagelijks ondervindt dat je te veel spullen en te veel rommel hebt (naar jouw gevoel), dan verlies je daar dagelijks energie, tijd én geld mee. Niet toevallig kostbare grondstoffen in het leven ouders met jonge kinderen. Kostbaar wil zeggen dat je er spaarzaam moet mee omspringen, dat verspilling uit den boze is.
Moet je dan stoppen met opruimen? En van het leven gaan genieten?
Dat zou je kunnen doen, maar ik vrees dat weinigen die knop helemaal kunnen uit zetten. Dus .. onrealistisch.
Wat kan je dan wel doen?
Ofwel, gewoon doorploeteren (en dus, er blijven achteraan lopen), maar dan neem je jezelf dus niet serieus (want je negeert het chronisch energielek én de tijds- en geldverspilling.)
Ofwel, zoeken naar een structurele oplossing.
Die oplossing zit hem volgens mij in 2 dingen.
Enerzijds een stuk aanvaarden, relativeren. Pick your fights! (Écht he, dat doen wij moeders véél te weinig! Je kan niet in alles perfect zijn. Je zou eigenlijk in niks perfectie mogen nastreven (zie andere blog ;-))
Anderzijds goeie systemen installeren die passen bij jou en bij je levensstijl en die werken op de lange termijn. Zonder al te veel moeite. Je maakt dan een geoliede machine, een automatische piloot van je huishouden. Sit back and relax! Laat de systemen voor jou werken. (Mijn favoriet onderdeel van elk opruimtraject!)
Je hoort me al komen. Ik ben uiteraard voorstander van de laatste optie.
Indien nodig, met professionele hulp.
Daar is écht niks mis mee.
Geloof mij, je geeft geld aan dommere dingen dan een structurele oplossing fixen voor dagelijkse frustraties, energiezuigers en tijdverspillers. Een traject met een opruimcoach is dan de juiste investering op het juiste moment!
Stop dus maar met dat geploeter, neem jezelf serieus.
Stop met klagen, doe er iets aan!
Stap uit die comfortzone en raap je moed bijeen.
Geef een gil en hulp is al onderweg!
Zo simpel kan het zijn.
Als jij durft, tenminste!
PS: Wil je geen enkele blogpost missen?
Heb je graag op geregelde tijdstippen inspiratie over dit onderwerp?
Schrijf je dan meteen hier in. Uitschrijven kan altijd.
Comments