top of page
Sofie De Keyser

Ontspullen & Minimalisme

Bijgewerkt op: 21 okt. 2021

"Opruimen ligt voor mij ergens 'in between'."


Deze zomer schrijf ik elke week een blog, 
een heuse zomerse reeks.
9 weken,9 blogs.

Over wat opruimen wel is, en wat het niet is.  
Over wat het voor mij is, 
én wat het voor jou kan betekenen.

Deze week heb ik het over ontspullen en minimalisme, twee woorden die de laatste jaren overal opduiken.


De term 'Ontspullen' heeft zijn intrede gedaan samen met de populariteit van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo.

'Minimalisme' is dan weer iets wat uit Amerika is overgewaaid, onder andere onder invloed van 'The minimalists', Joshua Fields & Ryan Nicodemus.


Betekenis & definitie


"ontspullen"

spullen weggooien, weggeven of voor een klein bedrag verkopen; van spullen ontdoen; spullen wegdoen


"minimalisme"

Minimalisme is een levensstijl, of een poging daartoe, waarbij iemand het eigen leven wil vereenvoudigen. De focus wordt hierbij gelegd op de essentie van minder en bewuster spullen bezitten. Het is ontstaan als reactie op de consumptiemaatschappij en kan hiermee gezien worden als een tegenreactie op het kapitalisme. Iemand die het minimalisme aanhangt wordt een minimalist genoemd.


Ik las onlangs een artikel over het verschil tussen beide, geschreven door een minimalist.

Ik citeer even:

"Het lijkt erop dat je je huis of leven kunt ontspullen zonder een minimalist te worden, maar je kunt zelden een minimalist zijn - en zeker niet worden - zonder eerst het proces van ontspullen te doorlopen.

Dus wat is precies het verschil tussen ontspullen en minimalisme?

Het is vrij eenvoudig: ontspullen is een actie, terwijl minimalisme een levensstijl is."


Ontspullen is een actie, terwijl minimalisme een levensstijl is


Als ontspullen een actie is, kan die eenmalig plaatsvinden of meerdere keren. Maar meestal zijn het los van elkaar staande acties met een bepaalde tijdsspanne tussen de ene actie en de andere.

Vaak is er een concrete aanleiding om te gaan 'ontspullen'.

Je gaat verhuizen, je bent gescheiden, iemand is overleden, de kinderen zijn het huis uit, ...

Of je bent het gewoon beu om te veel spullen te hebben (in het algemeen of van 1 categorie), en je besluit om 'grote kuis' te houden. Eén of meerdere ritjes naar het containerpark of de kringloopwinkel en klaar is Kees.

Tenminste, tot een volgende 'ontspulronde' zich aandient.


Minimalisme is niet éénmalig of kortstondig. Het is een levensstijl en dat wil zeggen dat die diep doordringt in alles wat je doet. Minder spullen, ja. Maar ook bewuster kiezen voor vrienden, activiteiten, waar je geld aan uitgeeft, ... Met de nadruk op minder en beter. Terug naar de essentie. Het is een voortdurend proces met steeds nieuwe en voortschrijdende inzichten. Je perspectief verandert terwijl je er bewust mee bezig bent, 'al doende' dus.

Om het met de woorden van het artikel te zeggen:

"Het belangrijkste is niet hoe je het doet, wat je bewaart, of het aantal dingen waarmee je uiteindelijk eindigt. Het belangrijkste is om die perspectiefwisseling mogelijk te maken - vechten tegen de culturele boodschap dat de dingen die je bezit je succes vertegenwoordigen, dat je het druk moet hebben om productief te zijn, dat wie je bent en wat je hebt, nooit genoeg zal zijn - en herkennen dat de belangrijkste dingen in het leven nooit dingen waren."


Wat is opruimen voor mij?


Zeker meer dan gewoon 'ontspullen'.

Maar een minimalist zou ik mezelf ook niet noemen.

Ik bevind me ergens 'in between'.


Ik wil met klanten een traject afleggen waardoor ze de dingen (structureel) anders gaan bekijken. Doorheen dat traject maken ze een persoonlijk veranderingsproces door.

Het doel van al dat opruimen en organiseren moet altijd zijn om meer uit hun leven te halen, om het waardevoller te maken. Niet opruimen om op te ruimen, maar opruimen om te LEVEN!

Hoe we werken en waar we starten is afhankelijk van waar ze meest last van hebben.


Als ze bijvoorbeeld last hebben van een 'te vol huis' en overal rommel ("Het stopt nooit!"), dan gaan we natuurlijk letterlijk opruimen, maar tegelijkertijd staan we ook stil bij hoe het zo ver is kunnen komen en wat ze het in de toekomst anders kunnen doen om niet meer in die situatie te komen. Moeten ze misschien ook hun koopgedrag eens onder de loep nemen? Of waarom vinden ze het zo moeilijk om afscheid te nemen spullen? Is een beter taakverdeling in het gezin of duidelijkere communicatie een oplossing? Zijn ze te druk met vanalles en kan dat een oorzaak zijn? Wat was er eerst, de rommel en daardoor de vlucht uit huis of nooit thuis zijn en daardoor een rommelig huis? ...


Als ze last hebben van 'altijd tijd te kort' en de dingen niet geregeld krijgen, gaan we letterlijk die agenda opruimen. Dan leer ik ze tips en tricks om beter te plannen enz.

Maar we hebben het ook over welke keuzes ze al dan niet maken. En de consequenties daarvan. We hebben het dan ook over leiderschap opnemen en weten wat je wilt. Het gaat ook over verantwoordelijkheid dragen, uit je slachtofferrol stappen. Je leven in handen nemen.


Dat is 'opruimen' allemaal voor mij.

Dat en nog veel meer.


Maar dat lees je in een alweer volgende zomerse blogpost!





Meer weten over minimalisme?

'The minimalists' Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus hebben een website met podcasts, boeken, ... en een documentaire op Netflix. Zeker het bekijken waard.


Wat is minimalisme? Lees het hier.

Lees hier het artikel over het verschil tussen beide, geschreven door een minimalist.




PS: Wil je geen enkele blogpost missen?
Heb je graag op geregelde tijdstippen inspiratie over dit onderwerp?
Schrijf je dan meteen hier in. Uitschrijven kan altijd.














39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page