top of page
  • Sofie De Keyser

Nudging, makkelijke oplossingen voor moeilijke keuzes

Bijgewerkt op: 21 okt. 2021

Begin maart werd ik 39.

Ik kreeg het boek "Nudging, Makkelijke oplossingen voor moeilijke keuzes" cadeau.

Klinkt als muziek in mijn oren, want dat is nu precies mijn missie.

'Kiezen' is mijn stokpaardje en dat makkelijker maken, al helemaal.


Vind je iets moeilijk? Komt het er nooit van?

Verwijt je jezelf 'een gebrek aan discipline'?

Weet dat wilskracht en discipline eigenlijk noodstrategieën zijn. Je hebt er niet veel van, ze kosten veel energie. Dus die zou je moeten bewaren voor als andere strategieën niet bruikbaar zijn.


Een alternatieve strategie voor wilskracht zou dus 'nudging' kunnen zijn.

Beïnvloed je eigen gedrag door jezelf een zetje in de goede richting te geven.

Ik leg het even uit ...WETEN

"Het Engelse nudge/nudging betekent 'aanstoten, een duwtje geven'. Zowel in het Nederlands als in het Engels kan dat ook figuurlijk bedoeld zijn, als 'een duwtje in de rug geven', 'een zetje geven', oftewel 'stimuleren'. Het beeld dat vaak in deze context gebruikt wordt, is dat van een moederolifant die haar kleintje met haar slurf heel zachtjes in de gewenste richting duwt.
Het leenwoord nudging wordt specifiek gebruikt wanneer bedrijven, overheden of zorginstellingen bepaald gedrag willen stimuleren en mensen op een vriendelijke, vaak onopvallende manier een bepaalde kant op duwen. Een bekend voorbeeld van nudging is de sticker van een vlieg die in urinoirs wordt geplakt om 'goed richten' bij het plassen te stimuleren."

Het principe wordt dus ook gebruikt door bedrijven, overheden. Kijk maar eens rond. Waar en wanneer word je (zonder te pushen) in een bepaalde richting geduwd?

Als 'nudging' goed toegepast wordt, merk je er niets van, gaat het vanzelf.

Fantastisch, toch?


Het goede nieuws is dus, dat je dit principe ook op jezelf (én je huisgenoten) kan toepassen.

Je kan thuis, of voor jezelf, systemen/routines installeren zodat jij veel makkelijker de keuze maakt die jij wil maken, die past bij het doel dat jij voor ogen hebt.

Die systemen zorgen ervoor dat de gewenste keuze vanzelf de gemakkelijkste en meest vanzelfsprekende keuze is.


Je maakt dus de gewenste keuze simpeler, zodat het 'kiezen op zich' minder inspanning vraagt.

Minder gedoe, meer gedaan.

Voorbeelden:

- je wilt meer bewegen? Zet je sportschoenen (en kleren) naast je bed (en je telefoon ver weg!), kan je meteen gaan lopen bij het opstaan.

- je wilt minder snoepen? Haal geen koek/snoep meer in huis (of alleen soorten die jij niet lekker vindt)

- je wilt de schermtijd op je telefoon verminderen? Zet meldingen en (zeker ook!) rode bolletjes uit. Leg hem in de kast als je thuiskomt.

- je wilt minder uitstellen? Beslis dat je vanaf nu elke dag start met je 'lastigste' taak. (Eat that frog!). Door die beslissing gewoon te nemen en er een routine van te maken, gaat het bijna vanzelf, hoef je de keuze niet meer te maken.

Routines zijn trouwens de perfecte remedie tegen keuzestress/keuzeverlamming, maar dat is weer voer voor een andere keer.

- je wilt minder alcohol drinken? Zet het op facebook! (Zo doe je aan 'zelfbinding'. En gebruik je je vrees voor 'verantwoording moeten afleggen' als extra motivator.)

- ...


Eigenlijk zijn veel van de systemen die we samen opzetten bij een opruimcoaching gelinkt aan het 'nudging'principe. Maak het klein, maak het makkelijk en je doet het wél! Zo zitten wij mensen nu eenmaal in elkaar. Laat dat gepieker maar voor de belangrijke keuzes.
DOEN


Hoe zit dat bij jou?

Welk gedrag van jezelf (of van je huisgenoten :-)) zou jij wel eens willen bijsturen, beïnvloeden?

Wat zou jij, heel concreet, en nu direct, kunnen doen om vanzelf de 'juiste' keuze te (laten) maken?

Weet je niet waar te beginnen?

Stuur me een mail met jouw te 'nudgen' gedrag en ik denk mee na over een eenvoudige eerste stap in de goede richting!PS: Wil je geen enkele blogpost missen?
Heb je graag op geregelde tijdstippen inspiratie over dit onderwerp?
Schrijf je dan meteen hier in. Uitschrijven kan altijd.
opruimen_kiezen_minder_overzicht_structuur_routine_chaos_meertijd_geld_besparen_systemen_exclusief_proactief_leiderschap_rust_efficient_gemakkelijk_leven

59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page