top of page
  • Sofie De Keyser

1 september. Je planner al gekocht?

Bijgewerkt op: 21 okt. 2021

Gisteren was ik nog eens in een boekenwinkel, samen met mijn 7-jarige dochter.

Ik moest wachten op een herstelling en hoe kan je beter de tijd doden dan wat ronddwalen tussen de vele boeken en tijdschriften. Héérlijk!

Ik heb dat al zo vaak gedaan en ik blijf het geweldig vinden. Uuuuuren heb ik daar al versleten. Mijn dochter genoot er duidelijk ook van, zoals zij enthousiast van hier naar daar liep en me om de haverklap vroeg om te komen kijken. Time flies when you're having fun :-)

En uiteraard zijn we niet met lege handen naar buiten gekomen. Wat dacht je? :-)


Al heb ik me niet laten vangen om alweer een mooie kalender, agenda, planner of bulletjournal te kopen. Heb jij er ook een zwak voor?

Jaar na jaar lijken de winkels daar voller van te liggen. En ze worden ook steeds mooier, meer gevarieerd, ... Voor ieder wat wils.

Wellicht worden ze goed verkocht, is er veel vraag en wordt daarom het aanbod zo uitgebreid.

Het zet me altijd aan het denken. Hoe komt dat toch?

Ik moet eerlijk zeggen dat ze vaak heel mooi ogen en het verleidelijk is om eentje te kopen, zeker als je zo van plannen houdt als ik.

En toch doe ik het niet (meer). Ik zal je vertellen waarom.


WETEN


Eerst wil ik even inzoomen op waarom al die papieren planners, agenda's en kalenders volgens mij zo populair zijn en zo goed verkocht worden:

- we leven in een steeds snellere wereld met steeds meer activiteiten en to do's. Met zo'n kalender wil je overzicht creëren. En controle pakken misschien ook? Minder vergeten en minder misverstanden?

- het wordt ook steeds drukker in ons hoofd. Zo'n planner met to do's is toch keihandig. Zo maak je je hoofd leeg en vergeet je die to do's niet.

- in een wereld die steeds digitaler wordt, snakken veel mensen naar papier. Het is trager en zelfs een tikkeltje nostalgisch. Zeker boekenliefhebbers hebben er een zwak voor.

- Heel wat mensen zijn van nature niet zo gestructureerd maar verlangen er wel naar. Het kopen van zo'n planner bevredigt die behoefte. Je leest het goed, alleen al 'het kopen van' geeft mensen de illusie dat ze vanaf nu wel gestructureerd (zullen) zijn. Zelfs als de planner nooit gebruikt wordt. (Het is een beetje als iemand die totaal niet sportief is, maar dat wel zou willen, die allerlei materialen koopt om ermee te beginnen, die dan vervolgens in de kast blijven liggen. Gaat er een belletje rinkelen? Ik herken het alvast.)


Heb jij ook een zwak voor (het kopen van) planners?

Hoeveel van bovenstaande redenen kan jij afvinken?

Misschien heb je nog wel meer goed redenen om het te doen?


Ik som alvast even op waarom ik er niet (meer) mee werk.


Wil je echt overzicht creëren?

- Dan wil je dat overzicht overal en altijd bij je hebben. Zodat je het op dode momenten nog eens kan overzien, zodat je een nieuwe afspraak meteen kan opschrijven, ...

- Dan wil je dat overzicht op 1 plaats. Niet een werkagenda, privéplanner en nog een maandkalender thuis aan de muur. En dus ook geen misverstanden meer!


Wil je écht je hoofd leegmaken? En wil je er ook op kunnen vertrouwen dat je al die 'braindumps' terugvindt?

Dan dump je best alles op 1 plaats. En dus niet een post itje hier, een papiertje daar. Nog enkele to do's op je planner, maar er is geen plaats genoeg, ...


Hou je echt nog heel erg aan papier vast?

Doe dat dan voor boeken, kranten, ... maar niet langer voor je planning, agenda, kalender. Net omwille van bovenstaande redenen. Met online/digitale agenda's heb je: Alles op 1 plek, alles altijd bij én bovendien kan je alles ook makkelijk delen met anderen. Efficiënter kan bijna niet. Al is het niet erg romantisch of nostalgisch, dat geef ik toe. Maar da's ook geen vereiste voor een goede planning, lijkt me.

Wil je écht beter gestructureerd zijn?

Ben je het beu om chaoot te zijn? (Zo niet, doe lekker verder :-))

Helaas los je jouw 'probleem' niet op door een of meerdere fraaie planners te kopen.

Ik geloof niet in snelle makkelijke oplossingen voor zulke problemen, althans niet voor de lange termijn. Ze zijn hoogstens een pleister op een open wonde. Als je structureel iets aan je gedrag, aan je leven wil veranderen, heb je een goed systeem nodig. Een systeem dat past bij wie jij bent en hoe je je leven leidt, maar dat tegelijk ook doet wat je ervan verwacht. Zonder poespas. Overzicht creëren, je hoofd leegmaken, ...


Wat doe ik dan wel?


Ik heb verschillende digitale agenda's (werk, privé, taken) in verschillende kleuren die ik samenvoeg in 1 agenda, en waarvan ik een stuk deel met collega's, een ander stuk met mijn man en een deel voor mezelf.

Die samengevoegde agenda is beschikbaar op mijn pc, telefoon en tablet(s). En wordt altijd gesynchroniseerd.

Zelfs als ik aan de andere kant van de wereld, op een publieke pc mijn agenda zou willen raadplegen, kan dat.

Het lijkt misschien ingewikkeld en omslachtig als je het zo leest, maar het is echt heel eenvoudig en werkt perfect.


En ok, ik geef toe. Ik heb ook 1 ding op papier. Enfin, op een groot stickervel aan de deur. Dat is onze gezinskalender per week/maand die we met krijtstift invullen en aanvullen tijdens onze wekelijkse zondagavondvergadering (waar we met het gezin vooruitblikken op alle activiteiten en praktische beslommeringen van de komende week). Zo is het (korte termijn) overzicht er letterlijk voor elk gezinslid.


DOEN


De grote voorraad planners in de boekenwinkel doen het al vermoeden.

September is (net zoals januari) bij uitstek een moment om vooruit te kijken en heel concreet te gaan plannen. Het nieuwe schooljaar komt er aan, ook op je werk wordt het vaak terug wat drukker nu. De hobby's starten terug op. Je wil misschien ook nog wel eens een cursus volgen, ...


Hoe pak jij je planning aan nu? Op korte en op lange termijn?

Werk je op papier? Digitaal?

Zou het efficiënter kunnen?

Kijk eens met een kritische blik naar je planning of begin er eens aan en ondervind wat je moeilijk vindt.PS: Wil je geen enkele blogpost missen?
Heb je graag op geregelde tijdstippen inspiratie over dit onderwerp?
Schrijf je dan meteen hier in. Uitschrijven kan altijd.

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

ความคิดเห็น


Post: Blog2_Post
bottom of page