top of page
Sofie De Keyser

Krijgen is voor altijd?

Bijgewerkt op: 21 okt. 2021

Voor vandaag, ik heb gemerkt dat in deze Coronatijden zijn nogal wat mensen aan het opruimen zijn gegaan. Jij ook? Zo bots je ook wel eens op spullen die je ooit gekregen hebt, maar die je nooit gebruikt of waar je zelfs niet blij van wordt. Wat doe je daarmee? Ik stel vast dat heel wat mensen kiezen voor de weg van de minste weerstand, toch maar bijhouden dus. Maar wel vanachter in de kast, of nee, juist vooraan, want als de schenker dan langskomt, kan je ‘t nog snel uit de kast halen. Herkenbaar?


WETEN Marie Kondo zou zeggen: "Does it sparks joy?" Word je er blij van? Zo nee, wegdoen. Hoe fijn zou het zijn om je te omringen met alleen maar spullen, kleren, ... waar je instant gelukkig van wordt? Ja maar ... Er zijn heel wat redenen om dat wat je gekregen hebt (en waar je niet blij van wordt) toch bij te houden, want ... · Het is onbeleefd om iets weg te doen wat je gekregen hebt. · Die vriendin heeft dat met liefde en zorg gemaakt/gekozen, dat kan ik toch niet maken. · Het kan misschien ooit nog wel dienen. · Het heeft zo veel gekost. · Het is nog als nieuw. · ... Goed nieuws dan, want, zoals met alles, kan je ook deze belemmerende overtuigingen (nee, het kan niet weg) omdraaien in overtuigende gedachten (tuurlijk mag het weg). Gegeven is gegeven. Een cadeau dat je krijgt is vanaf dan van jou. En dus mag jij nu helemaal zelf beslissen wat je ermee doet. Op je schouw, in de kast, als cadeau voor een ander, naar de kringloopwinkel, of zelfs in de vuilbak. Al vind ik dat laatste ook zonde als het nog mooi en bruikbaar is, maar zelfs dat zou je kunnen beslissen.

Gegeven want gekregen. Meestal geven mensen een cadeau in ruil voor iets anders. Als dank voor de uitnodiging, als felicitatie voor je verjaardag (en jij geeft dan natuurlijk ook iets voor hun verjaardag haha), omdat je zo veel vreugde in hun leven brengt, ... Zij geven omdat ze van jou iets krijgen. Op het moment dat ze het cadeau overhandigd hebben is de cirkel dus rond. Punt. Je hoeft dan niet meer nog iets terug te doen door het (ongewenst) te houden, want zo blijf je bezig. Stop daarmee, da’s helemaal ok. ‘Waarschijnlijk nooit’ wint het met voorsprong van ‘misschien ooit’. Overbelast je huis niet met dit soort spullen. Stel dat je het ooit toch zou nodig hebben, dan is de kans groot dat je vergeten bent dat je het had, laat staan waar het staat. Spullen nodeloos bijhouden is tijdrovend (want ze moeten mee gepoetst, verzet worden, ...) om nog maar te zwijgen van de energie die daaraan verloren gaat. Feit: Dat geld zie je nooit meer terug! Als het echt veel gekost heeft, weet dan dat dat geld sowieso betaald is, daar is niets meer aan te doen. Zie het als een etentje dat tegenviel. Die rekening heb je ook -met tegenzin- betaald maar je wordt er gelukkig niet meer elke dag aan herinnerd dat dat verloren geld was. Kijk eens naar de Kost per Gebruik (KpG) Het enige wat je nog kan doen om de reeds gedane kost een beetje te compenseren is ‘de kost per gebruik’ omlaag brengen. Opletten nu, want dit is eentje om te onthouden! Even uitleggen. Stel, je koopt een kleedje van 30 euro dat je maar 1 keer aan doet. Of een kleedje van 300 euro dat je wel 30 keer aandoet. In het eerste geval is de KpG 30 euro, in het tweede 10euro. Wat is dan duurder? Zo is dat ook met spullen die je kreeg maar nooit gebruikt. Zeker als het dure cadeaus waren is de KpG enorm! Schenk het aan iemand die het heel graag krijgt of aan de kringloopwinkel en de spullen kunnen eindelijk goed gebruikt worden.

Geef en herleef! Is het cadeau nog in nieuwstaat? Dan hoef je al zeker niet beschaamd te zijn om het weg te doen / aan liefhebbers te geven. Zie het als een daad van barmhartigheid, zo help je de minder gegoede (of tweedehandsminded) medemens. En zeg nu eens eerlijk ... Hoeveel of hoe lang ben jij nog bezig met de cadeaus die jij aan anderen gegeven hebt? Ik durf gokken weinig of niet. Denk dan ook niet dat een ander daar wel van wakker ligt. Allicht heeft die wel wat beters te doen! ‘Enjoy the moment’ als je van cadeautjes uitwisselen houdt én doe er daarna uw goesting mee!

Your life, your decisions! Beter voorkomen dan genezen? Stop dan met dingen die je graag wil meteen zelf te kopen. Zet sommige dingen op een ‘wishlist’ voor jezelf. Bijvoorbeeld in een lijstjesapp op je telefoon. Zo kan je het er meteen in zetten als je aan iets denkt en zulke lijstjes zijn ook eenvoudig te delen met anderen. Maak het extra makkelijk voor de gulle gevers en zet meteen de link naar de webshop/winkel erbij. En extra winst! Want die wishlist zorgt er tegelijk ook voor dat je in totaliteit minder koop. Soms worden er immers dingen op gezet die ik 6 maanden later toch niet meer zo interessant vind. Maar bon, da’s weer een ander thema! DOEN!

Opdracht voor jou voor vandaag (of deze week): Ga eens rond in je huis, open een aantal kasten. (Vergeet zeker de ‘opbergruimtes’ niet, zoals kelder, zolder, garage, ...) Heb jij nog ergens ‘ongewenste cadeaus’ liggen? Gun ze een beter leven of beter, gun ze gewoon een leven. Spullen zijn doorgaans gemaakt (en gegeven) om gebruikt te worden of blij te maken. Doen ze voor jou geen van beide? Probeer te achterhalen wat je tegenhoudt om ze weg te doen, weerleg je eigen gedachtekronkels en vooral: ‘maak een ander blij’! Geven is zo veel leuker dan halsstarrig vasthouden :-) En, waar ga jij beginnen? Herken je de gedachtes hierboven? Of heb jij nog andere redenen om cadeaus koste wat kost bij te houden? Laat het me weten! Ik ben keinieuwsgierig.



PS: Wil je geen enkele blogpost missen?
Heb je graag op geregelde tijdstippen inspiratie over dit onderwerp?
Schrijf je dan meteen hier in. Uitschrijven kan altijd.

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page